V Klatovech se 17. září uskutečnil workshop s pracovním názvem Upcyklace není recyklace, na který jsme čtenáře upozornili v minulém týdnu. Výsledek předčil očekávání - organizátoři se proto rozhodli navázat na klatovskou akci sérií workshopů realizovaných nejen pro odbornou, ale i laickou veřejnost.

I přesto, že workshop od okamžiku jeho vyhlášení pronásledovaly "příjemné problémy" spojené s nečekaně velkým zájmem a tím i s nutností přesunu místa konání do prostor s větší kapacitou, podařilo se workshop realizovat.

Přes padesát účastníků (z původně plánovaných 20 - 25) mělo možnost nejen vyslechnout přednášku o upcyklingu, jako formy aktivní prevence vzniku odpadu. S ohledem na skutečnost, že většinu tvořili jednatelky a jednatelé firem a finanční manažeři a manažerky, bylo zajímavé pozorovat, jak jim prezentované skutečnosti otevírají nový pohled na vlastní činnost.

V době, kdy byl přednášejícím prezentován okamžik změny výrobku na odpad a možnost prevence tohoto stavu, začala aktivní diskuze, která přetrvala nejen do konce workshopu, ale i po jeho skončení při společném obědě.

Velkým přínosem bylo i to, že si jednotliví návštěvníci měli možnost na vlastních přebytcích výroby, které si přinesli (a do okamžiku workshopu považovali za odpad), vyzkoušet, zda-li by tyto byly, či nebyly vhodné pro uplatnění tzv. Industriálního Upcyklingu.

„Když jsem viděl, jak přednášející láme první plastový obal na CD, myslel jsem, že se zbláznil,” komentoval workshop jednatel společnosti PRIMA LOGISTICS Jaroslav Zoubek. „Když mi však po minutě podával kulatý podtácek vzniklý vylomením středové části a kombinovaný s mou vlastní vizitkou, pochopil jsem, proč je považován za člověka s jiným pohledem na svět a jeho projekty dosahují tak vysoké efektivity.”

Druhým projektem, který pana Zoubka zaujal, byl projekt Druhotného zužitkování obalových prostředků. Jak sám říká, má objem nakupovaných palet, boxů a dalších přepravních obalů stále rostoucí tendenci a s ní narůstá i objem peněz investovaných do nákupu. „To že bychom mohli s takovou efektivitou a mírou používat již použité obaly, mne zaskočilo a když jsme došli k orientačnímu dopočtu úspor ve výši 60%, věděl jsem že se projektu naše společnost zcela jistě účastní.”

V tomto vyjádření nebyl sám. S podobnými pocity byl konfrontován ze strany návštěvníků i organizátor, tedy jednatel společnosti EDOLO CONSULT, pan Václav Edl.

"S přednášejícím intenzivně spolupracujeme již delší dobu. Tento workshop byl však první, kterého jsem se mohl účastnit osobně a teprve nyní jsem pochopil slova svých kolegů o tom, že se nedá forma tohoto workshopu popsat, ale musí se zažít".

"Ještě v průběhu jsem se rozhodl, že ve workshopech a spoluprací s panem Radou budeme pokračovat, stejně jako hodláme aktivně podporovat i MEZINÁRODNÍ OBCHODNÍ CENTRUM UDRŽITELNÉHO ROZVOJE, protože na rozdíl od jiných aktivit zastřešovaných slovním spojením udržitelný rozvoj, nejen hovoří, ale jedná a právě to je důležité, má-li dojít ke změně která je nevyhnutelná".

Kalendář dalších workshopů bude prezentován na stránkách společnosti EDOLO CONSULT, očekává se 14ti denní frekvence a realizace v Plzni, Praze, Kladně, Ostravě a dalších městech.